Wonen en zorg

Het woonverhaal van familie Van Aperen

Op het Van Heutzpark in de Indische Buurt vlakbij het centrum treffen we de familie Van Aperen. De zon schijnt. Achter ons het gelach van moeder Marja en zoon Daan. Voor ons uit loopt vader André.

Hij laat ons de ruime gelijkvloerse woning met de prachtig verzorgde tuin zien. Voordat het gesprek over het wonen vlakbij het centrum en alle voorzieningen gaat -vlakbij de plek waar André zijn jeugd doorbracht-  komt het gesprek op de woonsituatie van zoon Daan. 

"Daan is alleen in het weekend thuis. Doordeweeks woont hij in het Herman Frantsenhuis waar hij zijn, in eigen stijl ingerichte, kamer heeft en waar hij de ideale combinatie van van wonen en zorg krijgt." Hij benadrukt nog eens hoe fijn het is, dat Daan in Vlaardingen twee plekken heeft die voorzien in alles wat hij nodig heeft. Eén plek waar wonen en zorg dankzij hulp van professionals persoonlijk en op maat aanwezig is. En één plek waar naast werk, wonen en zorg oók nog eens de liefdevolle aandacht van zijn ouders aanwezig is. Al haast hij zich om te zeggen, dat ook de medewerkers van het Herman Frantsenhuis met passie en oneindig veel toewijding zorgen voor hun bewoners.  En dat als het gaat om visies op wonen, dit soort woon-zorg combinaties er in iedere stad voldoende dienen te zijn om echt voor alle inwoners een veilige fijne woonplek te bieden.

Op de achtergrond horen we moeder en zoon geanimeerd kletsen terwijl ze een spelletje Vlaardings Monopoly spelen. André vertelt, dat het feit dat deze woning grotendeels gelijkvloers is voor zowel henzelf als voor zoon Daan een prettige bijkomstigheid is nu ze ouder worden. Maar wat hen echt heeft besluiten hier te gaan wonen was vooral een onderbuikgevoel.  

"We hadden een huis. We wilden wel iets anders. We zagen dit. Het was de plek, de locatie in deze centraal gelegen buurt, het type woning, de geschiedenis met deze plek en de fijne omgeving plus een sterk onderbuikgevoel ‘hier is het goed’ dat ons jaren terug deed besluiten te verhuizen. En eerlijk gezegd willen we hier niet meer weg. Dit hier is voor ons Vlaardings Wonen. Een plek waar je je thuis voelt, waar oudere bewoners en gezinnen zorg dragen voor elkaar en de omgeving, waar het levendig is, maar niet te druk, waar je je veilig en op je gemak voelt.”  

De blije blik van zoon Daan en moeder Marja die de lens van de fotograaf kruist, voelt als een bevestiging. Met de zon op onze huid, tjilpende vogeltjes en bloemenweelde om ons heen en alle voorzieningen om de hoek, kunnen we de liefde voor deze met zorg ingerichte plek goed begrijpen.

In het videoverhaal hieronder vind je het woonverhaal van de familie Van Aperen en vertellen zij wat wonen in Vlaardingen voor hen betekent.