Starter met uitzicht

Het woonverhaal van Eric

Op de vijfde verdieping in een mooi appartement in Vlaardingen Holy spraken we Eric. Eric is starter op de woningmarkt. Het viel niet mee om zijn huidige woning te vinden.

Eric: “Ik werk in Rhoon en eerst zocht ik een woning in de regio Den Haag, maar de huizen zijn duur en het is er vrijwel onmogelijk om er als starter op de woningmarkt tussen te komen. Als je iets ziet, zelfs huizen waar zichtbaar wat aan mankeert, is het vaak al boven de vraagprijs verkocht, voordat je er bent gaan kijken. Ik werd er wel een beetje moedeloos van. Gigantische overbiedingen overal waar ik keek en weinig zicht op een betaalbare woonplek. Na ongeveer een half jaar zoeken ben ik uiteindelijk hier in Vlaardingen Holy beland, in de Nieuwe Vogelbuurt. Dit was een appartement dat er netjes uitzag, waar weinig aan hoefde te gebeuren én dat ik kon betalen. Ik kon er vrijwel meteen na aankoop in.

Ik kan niet zeggen dat de keuze om in Vlaardingen te gaan wonen een bewuste was. Op het moment dat ik de woning kocht, maakte het me eigenlijk niet uit waar deze zich bevond. Het had net zo goed in Den Haag of ergens in het Westland kunnen zijn, omdat ik daar ook vrienden en familie heb. Ik wilde vooral een net en betaalbaar huis. Dus toen ik dit appartement op  internet zag, met vrij uitzicht en dichtbij de snelweg, niet ver van mijn werk en met alle voorzieningen om de hoek, dacht ik: doen! Ik moest er overigens wel 10.000 euro boven de vraagprijs voor bieden. Ik vrees dat dat tegenwoordig het lot voor starters is, wil je kans maken op een woning. En hoewel ik van buiten Vlaardingen kom en de keuze voor deze stad aanvankelijk geen hele bewuste was, heb ik het hier goed naar mijn zin. In deze appartementen vind je ook veel oudere mensen die er al wat langer wonen en jonge mensen die er dan vaak weer intrekken als de ouderen verhuizen. En het is hier misschien niet hier heel bruisend, maar het is er wel schoon, netjes en veilig. Dat is voor de wat oudere bewoners net zo belangrijk. ’s Avonds na het werk is het altijd weer prettig thuiskomen.

Ik zie de toekomst zonnig in, al zie ik mezelf hier niet eeuwig wonen. Misschien stroom ik wel eerder door, naar hopelijk een eengezinswoning als ik tegen een leuke partner aanloop. Of dat in Vlaardingen is, dat weet ik nog niet. Dat hangt ook helemaal van af wat er tegen die tijd beschikbaar is. Dat ligt dus ook een beetje aan jullie. Voor bijvoorbeeld een gezin wil je toch een tuin, wat meer groen, meer leefruimte en iets dat dan ook nog betaalbaar is en centraal ligt. Ik heb trouwens niet echt een beeld bij wat jullie ‘Vlaardings Wonen' noemen. Ik denk dat dat voor iedereen anders is. Of je ergens blijft ‘hangen’, in een stad waar je niet vandaan komt, heeft er ook mee te maken of de woning aansluit bij je behoeften van dat moment, of je je er prettig voelt en of het dichtbij werk en vrienden is. En als je gaat samenwonen heb je ook te maken met de voorkeuren van je parter.  Iedereen zoekt toch een woonplek die het beste past bij je persoonlijke situatie en wensen van dat moment?  Aan de Lepelaarsingel in Holy heb ik die plek, met uitzicht, nu gevonden. Voorlopig zit ik hier goed.”