Verliefd op het karakter

Het woonverhaal van Femke en Nadia

Dat Vlaardingen ook mensen van buiten de stad aantrekt, horen we terug van Femke en Nadia. Als we hen vragen wat ze verstaan onder ‘Vlaardings Wonen’, geven ze aan daar geen vastomlijnde definitie voor te hebben, maar ze kunnen wél aangeven waarom ze juist voor deze stad hebben gekozen als plek om te wonen.

De twee jonge dertigers zijn in maart 2019 vanuit Rotterdam-Noord naar Vlaardingen verhuisd. Nadia is in Vlaardingen opgegroeid. Ze woonde er ooit in Holy en later in het centrum. Femke groeide op in Rotterdam. “We hebben eerst acht jaar samengewoond. Het gebied Zwaanshals in Rotterdam-Noord was toen een opkomende buurt waar we ooit bewust voor gekozen hebben en deze buurt is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Maar daarmee veranderde ook de populatie van de buurt. Ooit vonden we dat geweldig, maar we vonden die stadse omgeving na acht jaar toch niet de geschikte plek om een gezin te stichten. We zijn toen bewust op zoek gegaan naar een sfeervolle, kindvriendelijke buurt. Mét karakter, maar nog niet te druk. We zochten iets met een goede sfeer, sociaal, gemoedelijk en veilig. Bij vertrek uit het ‘Het Oude Noorden’ en met een kinderwens wilden we terug naar onze ‘roots’. Dus óf Vlaardingen óf Rotterdam, waarbij ook Capelle aan den IJssel deel van het zoekgebied was.“

Vlaardingen had uiteindelijk de beste kaarten. Tijdens het rondkijken in Capelle konden ze niet het type huis vinden dat ze voor ogen hadden. Regelmatig was de buurt geweldig, maar hadden ze bij het huis geen goed gevoel. En als er een huis was dat aan hun wensen leek te voldoen, voldeed de buurt weer niet. Een heel gepuzzel. Totdat ze op een dag door de Narcisstraat reden. De jaren 30-woningen, de buurt, de straten. Het karakter van de huizen en de omgeving sprak hen aan én er bleek een huis te koop te komen. Ze trokken de stoute schoenen aan en maakten een afspraak met de bewoners. Het stel dat er woonde kon hun spontaniteit wel waarderen, liet vol enthousiasme het huis zien en ze waren verkocht! “Zowel een huis als de omgeving waar het huis staat moet goed voelen. Het is het complete plaatje dat moet kloppen. We kwamen hier, we keken elkaar aan en wisten: dit is het. Daar hoefde geeen makelaar aan te pas te komen. We waren meteen verliefd.”

Dat het met die liefde wel goed zit, bewees de uiteindelijke aankoop van de bezochte woning en de inmiddels op handen zijnde gezinsuitbreiding. Of ze ooit nog zullen verhuizen? “Alleen als we een karakteristieke boerderij hier ergens in de polder kunnen vinden met veel ruimte en groen”, zeggen ze met een knipoog.