Al 69 jaar in Snorrendorp

Het woonverhaal van Cor en Diddy

In memoriam:
Helaas is Cor op 11 april 2021 op 98-jarige leeftijd overleden. Wij kijken warm terug op onze ontmoeting, zijn verhalen en zijn blij dat de familie toestemming heeft gegeven dat we het bijzondere woonverhaal van Cor en Diddy op de website mogen blijven tonen.

Op een zonnige nazomerdag bellen we aan in de wijk Ambacht. Op een adres waar al sinds 1962 dezelfde mensen wonen: Cor (97) en Diddy (92). Een bijzonder paar. Al 69 jaar getrouwd en nog altijd dansen de pretlichtjes in hun ogen.

Onze fotograaf hoeft geen instructie te geven om een plaatje te kunnen schieten bij het verhaal. Op het bankje voor hun huis zitten ze hand in hand en kijken elkaar liefdevol aan. Als we vragen wat hen zo bevalt  aan het wonen in deze buurt, antwoorden ze vrijwel gelijktijdig: het dorpsgevoel! Hun dochter, die ook aanwezig is, beaamt dat. “Mensen kijken hier nog echt nog naar elkaar om. Als ik mijn ouders niet te pakken krijg of er moet in coronatijd nog een boodschap gedaan worden… Er is altijd wel iemand om te helpen. Zelfs als je bij de afvalbak een wat zware vuilniszak hebt staan, dan is er regelmatig iemand die zegt, laat mij maar even." 

Het echtpaar zegt hier nooit meer weg te willen. “Het is als met oude planten, die moet je niet meer verpotten. We vermaken ons in onze tuin en in onze lichte serre en we plukken graag wilde bloemen die we dan samen schikken en over verschillende vazen in huis verspreiden." Cor maakt als oud-leraar handvaardigheid daarnaast nog de mooiste beelden. We zijn getuige van hun uitgebreide collectie, wandpanelen van hout en kurk en de talrijke souvenirs van de reizen die ze maakten naar Portugal om te overwinteren. Op een prikbord hangen fotocollages en lieve briefjes waar Cor ‘zijn’ Diddy nog altijd mee verrast. We bevinden ons op deze dag in alle opzichten in een warm huis. De dochter fluistert ons toe dat ze het liefst altijd samen zijn, maar als ze toch iets apart doen ze nooit ‘ongekust’ de deur uitgaan.

Terwijl we een blik werpen op hun trouwalbum en de vele verbouwingen die Cor eigenhandig in huis heeft aangebracht, vertelt Diddy dat de buurt Ambacht toen ze hier kwamen wonen nog vrij nieuw was en sinds 1938 populair was onder jonge gezinnen. Cor en Diddy kwamen op een originele manier in Diddy’s ouderlijk huis terecht. “Nadat ze na hun trouwen eerst hun intrek namen in een kleinere woning in de Meidoornstraat even verderop, besloten ze tot woningruil. De moeder van Diddy, in haar eentje, betrok de kleine woning van Cor en Diddy . “Zij ging kleiner wonen in ons oude huis om plaats te maken voor ons. En zo kwamen wij als jong gezin hier wonen: het voelt nog altijd als rijkdom.”   

"Wist je dat ze Ambacht vroeger ook wel het ‘snorrendorp’ noemden, vanwege het toendertijd ietwat bekakte imago? Maar eerlijk is eerlijk, het was en is ook echt een fijne buurt. Al is er in die bijna 70 jaar dat wij hier wonen veel veranderd. Ooit woonden hier jonge gezinnen, toen veel ouderen, die verhuisden en nu zijn we toch weer omringd door jonge gezinnen. Eigenlijk ook wel logisch. De straten zien er verzorgd uit en de winkels zitten om de hoek. En je zit ook zo op de grote weg",  prijst Cor ‘zijn’ Ambacht aan.

“Het is in de loop der tijd ook wel volgebouwd hoor. Op de plek waar vroeger het Holy-ziekenhuis stond en nu een nieuwbouwwijk verrijst, waren ooit allemaal weilanden waar kinderen eindeloos konden rennen en spelen, en heuvels met zand die we ‘de bergen’ noemden.  Die ruimte is er nu niet meer. Naast ons woont nu een jong gezin. Wij snappen wel wat die mensen trekt. Stads wonen. Ieder zijn eigen plek, maar toch echt een dorps gevoel met zorg voor elkaar. We hebben ook altijd veel sociale contacten gehad. Vroeger zat het huis hier geregeld vol visite. Nu is dat wat minder, maar we hebben nog altijd veel aanloop. Ook van kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.  Als je wilt weten wie hier allemaal wonen, loop dan ook eens onder het viaduct van de A20 door richting Holy. Daar hangen foto’s van Vlaardingers. En ik (Cor) hang er ook tussen.”

Als we opstaan om afscheid te nemen laat Cor ons nog trots zijn zelf opgetekende levensverhaal zien. Op de achterkant van het boekwerk staat de tekst van een zelfgemaakt lied over Vlaardingen op een bekende melodie: 'Het Dorp'.